امام زمان در بحارالانوار
السَّلَامُ عَلَى رَبِيعِ الْأَنَامِ وَ نَضْرَةِ الْأَيَّام؛ سلام بر توی بهار جمله آدمیان و مایه سرسبزی روزگاران
صبح نیمه شعبان با پیامی با عنوان «امام زمان در بحارالانوار(از علامه مجلسی)» مواجه شدم که در شبکههای اجتماعی به شکل گستردهای در حال نشر بود. نویسنده ۱۴ عبارت را از باب ۲۷ جلد ۵۲ کتاب بحارالأنوار نقل نموده و تلاش کرده تا چهرهای سراسر خشونت از آن حضرت ترسیم نماید.
ابتدا این متن را با هم بخوانیم و بعد به بررسی آن بپردازیم:
شیعیان جهان خصوصاً ایرانیهای خردباخته هر جمعه انتظار ظهور مردی را میکشند و هر ساله در نیمه شعبان جشن تولد (که اصولا تولدش زیر سئوال است) باشکوه و پرهزینهای را میگیرند به امید اینکه وقتی ظهور کرد به ظلم و جور دنیا پایان دهد و عدل و داد را گسترش دهدخب حال ببینیم هدف این امام زمان (موهوم) با سند و مدرک از منابع مذهبی خودشون چیست؟
امام زمان در بحارالانوار(از علامه مجلسی)
حضرت مهدی علیه السلام، شکم زنان آبستن را میشکافد. بحارالانوار جلد ۵۲ ص۳۸۹
امام زمان هر کس به بیست سالگی رسیده باشد و احکام دین را درست یاد نگرفته باشد میکشد. بحارالانوار جلد ۵۲ ص۳۸۲
امام زمان توبه نمی پذیرد. بحارالانوار جلد ۵۲ ص۳۵۳
مهدی شش هزار نفر را از قریش و غلامان آنان را دست بسته گردن میزند. بحارالانوار جلد ۵۲ ص۳۴۹
حضرت مهدی هفتاد قبیله عرب را قتل عام میکند. بحارالانوار جلد ۵۲ ص۳۳۳
امام زمان همه را با زور وادار به اسلام آوردن میکند و هر کس اسلام نیاورد را گردن میزنند. بحارالانوار جلد ۵۲ ص۳۴۰
حضرت ولی العصر آنقدر مردم را میکشد تا جز دین محمد باقی نماند. بحارالانوار جلد ۵۲ ص۲۹۱
از امام کاظم نقل شده است که او در شرق و غرب عالم هر کس مسلمان نشد را میکشد. بحارالانوار جلد ۵۲ ص۳۴۰
از امام صادق نقل شده است که برای قیام قائم عجله نکنید که کار او جز شمشیر و مرگ نیست و او زیر سایه شمشیر حکومت میکند! بحارالانوار جلد ۵۲ ص۳۵۴
امام عصر، دوازده هزار لباس جنگی و سلاح جنگی را بین دوازده هزار نفر یاران خود توزیع میکند و به آنان میگوید هر کس این لباس را نداشت بکشید. بحارالانوار جلد ۵۲ ص۳۷۷
کار مهدی جز کشتن نیست و از هیچ کس توبه نمیپذیرد. بحارالانوار جلد ۵۲ ص۳۵۳
امام زمان جز با شمشیر کاری انجام نمیدهد. بحارالانوار جلد ۵۲ ص ۳۸۹
امام زمان چون قصاب که گوسفند میکشد، مردم را میکشد. بحارالانوار جلد ۵۲ ص۳۵۷
امام زمان فراریان و زخمیها را نیز میکشد. بحارالانوار جلد ۵۲ ص۳۵۳
نکته اول: تقطیع ناجوانمردانه
بزرگترین خطای این نوشتار دستچین کردن روایات آن هم با رویکرد و غرضی خاص است. به عبارت دیگر نویسنده تلاش میکند تا حکمی که از ۱۴ عبارت یکی از ابواب کتاب بحارالأنوار استخراج نموده را به عنوان دیدگاه شیعه دربارۀ امام زمان معرفی کند!! حال آنکه اگر میخواهیم دیدگاه شیعه را در یک موضوع بدانیم بایستی تمامی منابع در آن موضوع را بررسی نموده و با شبکه ساختن همه آنها به یک حکم کلی دست یابیم
بگذارید مثالی بزنم: اگر بخواهیم نظر اسلام را دربارهٔ زنان بدانیم آیا صحیح است که همه منابع اسلامی را رها کرده و فقط به سراغ «نهج البلاغه» برویم؟ آیا صحیح است که همه نهج البلاغه را رها کرده و فقط به سراغ خطبه ۸۰ آن برویم؟ آیا صحیح است که فقط به ابتدای آن خطبه: «إِنَّ النِّسَاءَ نَوَاقِصُ الْإِيمَانِ نَوَاقِصُ الْحُظُوظِ نَوَاقِصُ الْعُقُول» اشاره کرده و حتی از ادامه آن که توضیح همین فراز است چشم بپوشیم؟! آیا صحیح است که همه قواعد تفسیر متن (مانند اینکه این عبارت بعد از جنگ جمل صادر شده) و همه قواعد ترجمه متن (مانند اینکه فهم عربزبانان ۱۴۰۰ سال پیش از کلمه «عقل» با فهم ما فارسزبانان کنونی متفاوت بوده) را نادیده بگیریم و آنگاه سادهلوحانه بگوییم «اسلام زنان را کمعقل و نادان میداند!!»
در متن بالا ماجرا از این هم عجیبتر است! نویسنده ابتدا حکمی را (خشونت آن حضرت) برگزیده و سپس به دنبال سند و مدرک برای حرفش گشته و حتی ناجوانمردانه همه قرائنی که به خلاف ادعایش بوده را نیز حذف و کتمان نموده است!!
نکته دوم: ضعف شدید سندی
مرحوم علامه مجلسی رحمهالله در جلد ۵۲ کتاب بحارالأنوار، بابی را با ۲۱۴ روایت به سیره و اخلاق امام زمان عجّلاللهتعالیفرجهالشّریف اختصاص میدهد.
چند روایت آخر این بخش (از روایت ۱۹۶ به بعد) نقلی است از کتاب «سرور أهل الايمان فى علامات ظهور صاحب الزمان» تألیف سيد على بن عبدالكريم بن عبدالحمید نيلى عالم شيعى زنده در سال ۸۰۳ ق (ابنفهد حلّی در مهذّب البارع که در سال ۸۰۳ ق نوشته شده از ایشان مستقیماً نقل میکند رحمهماالله.)
اما این کتاب چه ویژگیهایی دارد؟
اولاً مؤلف در هر ۱۰۱ روایت این کتاب، صرفاً به ذکر راوی آخر اکتفا نموده است و ثانیاً منابع روایی خود را نیز بیان نکردهاست و ثالثاً امروزه به برکت نرمافزارهای علوم اسلامی میتوان به راحتی دریافت که این احادیث در هیچ منبعی قبل از این کتاب نیامدهاست!!
نکته سوم: تعارض با کتاب و سنت
اهل بیت بارها به ما یادآوری کردهاند که احادیثی که به دست شما میرسد را به کتاب خدا و سنت پیامبر عرضه کنید «كُلُّ شَيْءٍ مَرْدُودٌ إِلَى الْكِتَابِ وَ السُّنَّةِ» اگر حدیثی را مخالف این دو یافتید آن را به کناری نهید «فَهُوَ زُخْرُفٌ» (الکافی، ج ۱، ص ۶۹). اموری که در این متن به امام زمان نسبت داده شده خلاف مسلم قرآن و سنت نبوی و علوی است در کجای دین اسلام حق داریم مثلا شکم زنان آبستن را بشکافیم!! پس به دستور خود اهل بیت این احادیث را باید به کناری بنهیم.
نکته چهارم: اشکال عقلی
کسی که بخواهد حکومتی جهانی تشکیل دهید باید بر دلها حکومت کند نه بر تنها و واضح است که برپایی حکومتی مانا بر خرابههای حاصل از چنین خشونتی به حکم عقل ممکن نیست.